Je bekijkt nu Typisch Zeeuwse ketting met oester

Typisch Zeeuwse ketting met oester

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuw
  • Bericht reacties:0 Reacties

Wish & Will (W&W) heeft door haar vestiging van haar bedrijf in Bergen op Zoom, dicht bij Zeeland, veel Zeeuwse klanten, die de sieraden met Zeeuwse elementen erg waarderen. Ik ben daarom de uitdaging aangegaan om een stukje Zeeuwse identiteit in een sieraad te verwerken. Het is een typisch Zeeuwse ketting geworden. Graag vertel ik u in dit blogbericht hier meer over.

Naast de Zeeuwse klederdracht zijn de Zeeuwse mosselen en oesters ook typisch Zeeuws. Het Zeeuwse knoopje, dat onderdeel uitmaakt van de Zeeuwse klederdracht, is een bekend symbool en wordt al veel gebruikt als bedel door vele sieradenmerken. Ook W&W heeft er vele originele ontwerpen van op de website staan. Maar het gebruik van de schelpen is minder voorkomend. Voor degene die de stijl van W&W kent is het maken van een sieraad met een oester geen onlogisch keuze. Bij Wish & Will staat het werken met natuurlijke materialen en het maken van eigentijdse trendy en orginele ontwerpen altijd hoog in het vaandel. Om met de puurheid van een oester als basis een sieraad te maken is voor Saskia Wille, ontwerpster van W&W,  dan ook een feestelijke uitdaging.

De oester was voordat de mosselen in populariteit toenam, het belangrijkste exportproduct van Zeeland. De oesters uit de Oosterschelde worden over het algemeen tot de lekkerste oesters ter wereld gerekend. Er zijn 2 soorten oesters, de platte en holle (ook wel creuse) oesters. De Zeeuwse platte is de koningin van de Zeeuwse oesters. Ze heeft een ronde, platte schelp en een zeer verfijnde smaak. Deze oester is pas rijp voor consumptie na 4 jaar minimum. Dat kan tot 6 jaar gaan. De Zeeuwse Creuse heeft een ovale en grillig gevormde schelp. Deze oester is rijp voor consumptie na 2 tot 3 jaar. Deze holle oester komt veel voor in de Oosterschelde.

 

Zeeuwse ketting met als hanger een oester

Het resultaat is een lange stoere unieke ketting van leer met als hanger een oester, aangekleed met bedels van leer en metaal.

Voor de ketting wordt gebruik gemaakt van beide oestersoorten, de platte en de holle. Ze worden met de hand geselecteerd op schoonheid en grootte. De oesters komen uit de Oosterschelde. De platte oesters hebben prachtige grijs en -wittinten. De holle oesters zijn kenmerken zich door iets meer reliëf. Daarnaast zijn er nog speciale exemplaren met afzettingen van stukjes mossel. Hoe mooi is dat, de zee die een stukje mossel laat versmelten op een oester. Een waar cadeau van de natuur. De oesters worden aan de achterzijde geslepen, zodat het mogelijk wordt gemaakt een ophangelement aan de schelp te verlijmen.

De ketting is gemaakt van een prachtige kwaliteit natuurlijk gelooid leer, dat speciaal met de hand is gesneden uit grote koeienvellen (lees hiervoor mijn vorige blogbericht)  Dit leer heeft door zijn plantaardige looiproces een eigen handtekening wat mooi aansluit bij de robuustheid van de oester.

Voor de oester hangt een lederen spiraal met daaraan bedels: een lederen label waarin met de hand het logo van W&W is geperst, een bedel van design quality metaal (verkleurd niet) en een kwastje. De kleuren van worden aangepast op de kleuren van de oester.

Graag wil ik het bericht afsluiten met de belofte dat W&W een volgende uitdaging zal aangaan een nieuw typisch Zeeuws sieraad te ontwerpen.

Geef een reactie