Je bekijkt nu Tentoonstelling sieraden en geschiedenis

Tentoonstelling sieraden en geschiedenis

Wil jij nog last minute naar een leuke tentoonstelling over sieraden en geschiedenis. ArtWear is een tentoonstelling van 7 augustus 2020 tot en met 6 september 2020 met werk van 24 Nederlandse sieraadontwerpers en portretten van de hand van fotograaf Fjodor Buis in de Vishal te Haarlem (Nederland).

Het is een tentoonstelling over de ommezwaai van het traditioneel maken van sieraden met edelmetalen naar het gebruik van alternatieve materialen. Een ambacht dat overgaat in een kunstvorm.

Nu ben ik zelf geen kunstenaar, maar het gebruik van allerlei (onconventioneel) natuurlijk materiaal is helemaal mijn ding. Het is met der tijd een handelsmerk van Wish & Will geworden om een sieraad kracht bij te zetten door gebruik te maken van de wisselwerking van materialen en texturen. Nu zal ik wat vertellen over de geschiedenis van het ontwerpen van sieraden.

 

GESCHIEDENIS

Vanaf de zestiger jaren van de twintigste eeuw worden door sieraadontwerpers nieuwe materialen als hout, kunststof, rubber, keramiek, textiel, en aluminium toegepast, in plaats van en ook naast de traditionele materialen als edele metalen en edelstenen. Nederland bood vruchtbare bodem aan het werk van een nieuwe generatie vormgevers die in hun werk naar democratisering streefden. Ook vluchtige materialen als feromonen en ijsblokjes zijn verwerkt tot sieraad.

Het was dan ook in die tijd, de zestiger jaren, dat de term sieraadontwerper is gemunt. Bijvoorbeeld om het verschil aan te geven tussen het traditionele ambacht van de edelsmid die voor de juweliers werkte en de kunstenaars die hun werk presenteerden in galeries. Door toenemende secularisering stortten vanaf de zestiger jaren ook edelsmeden die voorheen kerkzilver vervaardigden zich op het maken van sieraden.

Tot ver in de zeventiger jaren werden edelsmeden en sieraadontwerpers niet als kunstenaars beschouwd. Ze werden vooral gezien als ambachtslui die juweliers van (traditionele) sieraden voorzagen of kerken van liturgische objecten. Dat verklaart mede waarom het verzamelen van sieraden -buiten kostuumaccessoires- in musea als discipline in Nederland zo laat op gang is gekomen.

Tot zover deze geschiedenisles naar aanleiding van de tentoonstelling Artwear.

Nieuwsgierig naar wat ik maak? Kijk op wishwill.nl

Facebook: wish & will  Instagram: wish_will

Geef een reactie