Je bekijkt nu Het verschil tussen een Goudsmid, Zilversmid, Edelsmid, Juwelier?
binary comment

Het verschil tussen een Goudsmid, Zilversmid, Edelsmid, Juwelier?

Goudsmid

De goudsmid maakt klein werk (sieraden, trouwringen) van goud, zilver en andere edelmetalen al dan niet gecombineerd met edelstenen of welke andere materialen dan ook. Het woord smid verwijst nog naar het smeden het bewerken van metalen met een hamer en een aambeeld. Maar er wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van moderne methoden zoals het werken met CAD / CAM technieken en modelprinters. Een goudsmid kan zowel zelfstandig werken of in loondienst.

Meester goudsmid

Dit begrip stamt nog uit de middeleeuwen toen er nog gewerkt werkt met Gilden en waar je eerst gezel werd en vervolgens een meester. Bij de vakopleiding van de goud- en zilversmidbedrijf moet je nog steeds een meesterstuk maken aan het eind van de opleiding.

Zilversmid

De zilversmid maakt hoofdzakelijk huishoudelijke artikelen zoals bekers, vazen, schalen van zilver of andere edelmetalen.

Edelsmid

De naam edelsmid is niet duidelijk omschreven in het Nederlands en wordt op verschillende manieren uitgelegd. Soms hetzelfde als goudsmid, soms als een combinatie van goudsmid en zilversmid.

Juwelier

De juwelier is meer een verkoop organisatie en heeft vaak een ruime keuze aan standaard trouwringen en sieraden van bekende merken en heeft soms een eigen goudsmid in dienst of huurt diensten van een goudsmid in.

Handgemaakte sieraden

Wish & Will maakt handgemaakte sieraden in 2 categorieën. Sieraden die in het edelsmid atelier zijn vervaardigd en handgemaakte sieraden met onedele metalen en echte edelstenen. Voor beide categorieën ontwerpt Wish & Will alles zelf en wordt ook alles in eigen atelier gemaakt. Als de sieraden in het edelsmid atelier gemaakt zijn zijn ze duurder doordat er veel meer arbeid en gespecialiseerd gereedschap en materiaal voor gebruikt is. Een voorbeeld van deze persoonlijke sieraden zijn de sieraden met paardenhaar.

 

 

Geef een reactie